Hur söker man stipendium?

Tillvägagångssätten för hur man söker stipendium kan se lite olika ut beroende på vilken typ av stipendium det är du vill söka. Det finns dock vissa generella tips och råd som du kan följa för att hitta stipendier som passar dig.

1. Hitta stipendier du kan söka

Det första steget är att hitta stipendier som du är berättigad till att söka. Här är det du själv som vet bäst vad som passar dig. Om du ska åka på utlandsstudier så kan du kolla om det finns några stipendier för utlandsstudier att söka för det land du ska åka till. Du kan också prova att kolla om det finns några stipendier för den utbildning som du läser. Det finns stipendier att söka för vitt skilda utbildningar såsom ekonomi, juridik, design och dans för att bara nämna några!

Kolla även upp vilka stipendier som har anknytning till ditt lärosäte. Använd gärna sökfunktionen på vår hemsida för att söka stipendier för studier vid olika lärosäten.

Glöm heller inte att kolla med kommunen du bor i om det finns några stipendier för dig att söka. Har du flyttat till en ny ort för studier kan du även kolla om det finns några stipendier i din hemkommun att söka. Det finns många stipendier vars syfte är att stötta unga människor som är uppväxta i en viss kommun när de utbildar sig på annan ort.

2. Skriv ansökan

När du har hittat de stipendier du vill och kan söka måste du också övertyga fonden eller stiftelsen om att du är den rätte personen att få stipendium. Här gäller det att på bästa sätt sälja in dig själv i din ansökan. Om det är en fond eller stiftelse som delar ut stipendiet (vilket det oftast är) så kan du läsa i stadgarna för vilka syften fonden eller stiftelsen verkar och lyfta fram de delarna av dig själv i din ansökan lite mer.

3. Kompletterande uppgifter

Det räcker oftast inte med att endast skicka in en ansökan. Du kan även vara tvungen att skicka med intyg på att du studerar, hur många högskolepoäng du har tagit, kvitton för bokinköp och liknande. Reglerna är olika för olika stipendier.

Kom ihåg att det är mycket viktigt att skicka in sådana uppgifter om det krävs för att få stipendiet. Det är många som söker stipendier och eftersom konkurrensen är så pass hård sorteras en bristfällig ansökan snabbt bort.

Förhoppningsvis gav det här dig svar på hur man söker stipendier. Nu är det bara att börja leta efter stipendier som passar dig. Lycka till!