Jobba extra under studietiden

Att jobba extra under studietiden är att smart sätt att tjäna extra pengar samtidigt som du skaffar dig värdefull arbetslivserfarenhet. Här är våra tips om saker som är bra att tänka på om du funderar på att jobba extra.

Först och främst behöver du ärligt fråga dig själv om du har tid att lägga på ett extrajobb utan att det påverkar dina studieresultat. Om du pluggar på heltid är tanken att det ska motsvara 40 timmars arbetsvecka. Att därutöver klämma in ett extrajobb kan vara svårt beroende på hur enkelt eller svårt du har för dig i skolan.

Söka jobb

Om du bestämmer dig för att jobba extra är nästa steg att hitta ett jobb. Ett bra sätt är att prova dig fram med de kontakter du har i din närhet. Du kan också registrera dig hos olika bemanningsföretag på nätet som finns i den stad där du pluggar.

Student jobbar extra i café

Det är vanligt att studenter jobbar extra på arbetsplatser som inte kräver någon formell utbildning, exempelvis plocka varor i butik, på lager, servera på ett café, snabbmatsrestaurang, sitta i kassan, etc. Den här typen av jobb kan ofta förläggas till kvällar och helger så det inte krockar med dina studier.

Det kan också vara en god idé att söka dig till ett extrajobb inom det yrkesområde du studerar till. På så sätt kan du skaffa dig värdefulla erfarenheter som får dig att stå ut från mängden när du studerat färdigt och ska söka kvalificerade jobb.

CV och personligt brev

Oavsett om du registrerar dig hos ett bemanningsföretag eller själv söker upp företag kommer du med största sannolikhet få skriva ett CV och personligt brev. Lägg krut på det här och var ärlig när du skriver. Har du ingen jobberfarenhet sedan tidigare kan du lyfta dina personliga egenskaper istället och berätta vad du tror du kan bidra med till arbetsplatsen.